Piton’ un 20 türü vardır. Asya, Avustralya ve Afrika’ daki tropikal iklimlerde bulunurlar. Bir çoğu su kenarlarındaki ağaçlarda yaşarlar.Hint pitonları dünyada bulunan yılanlar arasında en büyük yılanlardır. Öyle ki, fare ve tavşan gibi memelileri yiyebilir, ve küçük bir geyiği yada
yaban domuzunu yakalayabilir.
Boa yılanları pitonlarla akrabadır fakat onlar Avustralya’ da değil Amerikada’ da bulunurlar. En büyük Boa yılanı Anaconda’ dır. Ve uzunlukları 11 metreden fazladır. Ölçülen en büyük piton yılanı 10 metre uzunluğundadır.
Yılanlar iyi göremez ve duyamaz fakat dillerini kullanarak etraflarındaki havayı koklayabilirler. Çatal dilleriyle çift taraflı koklayabilirler.Aynı zamanda çene kemiklerini kullanarak etkiyi arttırabilirler. Boalar ve pitonlar burun delikleri yanındaki ısı algılıyıcıları sayesinde tamamiyle karanlıkta bile avlarının izini sürebilirler.
Boalar doğurur fakat pitonlar yumurta bırakarak çoğalır.Bir dişi piton kendisine benzer sürüngenlerden çok daha iyi bir ebeveyndir. Uygun bir oyuk bulur yada yapraklardan bir yuva yapar. Yumurtalarını bıraktıktan sonra, yavrular yumurtaları kırana dek onların etrafında kıvrılır ve ancak su içmek yada kısa süre güneşlenmek için yanlarından ayrılır.
Avını zehirlemekten daha çok avına dolanıp, onu boğar. Kurban nefes alırken daha sıkarak kurbanın nefes almasını durdurur.Diğer yılanlar gibi, pitonun da kurbanını bütünüyle yutacak çeneleri vardır.Bütün pitonlar açıkta avlanmaz.Orta Avustralya’ da yaşayan pitonlar çukurlarda avlanır.Orada dolanacak yer bulamadığından avını ezmek için yuvadan dışarı çıkartır.
Bazı yılanlar saldırıdan korunmak için iyi bir yol bulmuşlardır. Afrika’ dan gelen ve top olarak da bilinen büyük pitonlar tehlikeyi algıladıklarında, top gibi kıvrılır ve başını ortaya saklar. Bu yalnızca başını korumak için değildir, avcının yakalamasını da güçleştirmek içindir. |