Yunuslar memelidir, balık değillerdir ve balinalarla akrabadırlar. Yunus ailesinin en geniş üyeleri katil balinalardır. Bir yunusun balıktan farkını en kolay kuyruğuyla anlatabiliriz. Yunuslar kuyruklarını yatay ve aşağı yukarı hareket ettirirler, balıklar ise dikey ve kenardan kenara hareket ettirirler. Yunuslar ses titreşimleri çıkararak uzaklılarını tayin ederler ve yiyecek bulurlar. Biz insanlar gibi vücut ölçülerine göre büyük bir beyinleri vardır. Bazı bilim
adamları yunusların yüksek zekalı olduğunu ve bizim kolay anlayamayacağımız kendilerine özgü bir lisanları olduğunu düşünür. Üzerinde anlaştığımız bir nokta vardır ki yunuslar beyin güçlerini ses oluşturmakta kullanırlar. Fakat zeka testlerinin sonuçlarına göre fillerle aynı seviyede oldukları görülmüştür. Problem çözümünde sıra dışı bir doğal yetenek göstermemişlerdir.
Yunuslar olağanüstü akrobatlardır. Ailenin bir çok üyesi 7 metre kadar havaya sıçrayabilir ve suya düşmeden önce takla atarak dönerler. Dönen yunuslar adlarına uygun olarak bir tekli sıçrayışta vücutlarının etrafında 7 defaya kadar dönebilirler. Yunuslar başlarının üzerindeki püskürtme deliğiyle hava alırlar. Bir yunus saniyenin beşte birinden daha az sürede ciğerlerine boşatıp tekrar doldurabilir. Yunusun püskürtme deliğindeki su onu boğabilir fakat suya tekrar daldığında çok güçlü kaslarıyla bu deliği kapatır.
Bir çok insan yunusların ruhsal iyileştiriciler olduklarına inanır. İyileşeceğine inanıp onlarla yüzen birçok insan ve gerçekten işe yaradığını gösteren kanıtlar vardır. Bir çok hayvandan farklı olarak, özgürlük, eğlence, zarafet, sevecenlik, barış ve güzellik duyularına sahiptirler.
|