Hastalanınca ilaç olarak hangisini tercih edersin?
Hap (Kapsül) almayı
Şurup içmeyi
İğne olmayı
Hiçbir ilaç almamayı
 
  
 
 
   
Sağlık / Yakalanabileceğim Hastalıklar
Renk Körlüğü

Gözünüzün arka kısmında retina tabakası vardır. Bu tabaka bir posta pulu büyüklüğündedir ve ışığa karşı hassas olan milyonlarca hücre barındırır. Bu hücrelerden bazıları üç ana renk olan kırmızı, mavi ve yeşil karışımı olan binlerce rengi görmenizi sağlar.

Birçok kişi renk körlüğünün hiçbir rengi görememe olarak algılar fakat bu doğru değildir. Çok az sayıda renk körü insan çevreyi eski siyah beyaz filmlerde olduğu gibi görür. Ama renk körü olan bir insan renkleri doğru göremez.

Yazının başında belirttiğimiz gibi retinadaki hücrelerde sorun varsa ana renkleri tanımakta sorun yaşanır. Renk körü olan çoğu insan kırmızı ve yeşil rengi göremez. Örneğin renk körü olan bir çocuk yaşil bir yaprağa baktığında gri tonu yada nötr bir renk görür.

KALITSAL MIDIR?

Renk körlüğü neredeyse her zaman için kalıtsaldır. Yani ailenizden size genlerle geçer. Renk körlüğü erkeklerde kızlara oranla daha yaygındır. Bazen insanlar yaşadıkları göz sorunlarından sonra renk körü olurlar fakat bu özellikle çocuklarda olmak üzere seyrektir.

Göz doktorları gri zeminde farklı renklerdeki noktalardan oluşan bir resmi göstererek renk körlüğü testi yaparlar. Eğer kişi resmi göremez ise renk körü olmuş olabilir.
Renk körlüğü tehlikeli bir durum değildir.R enk körü olan çocukların renkleri tanıması için bir parça yardıma ihtiyaçları olabilir. Renk körü olan yetişkinlerin araba sürmelerinin sakıncası yoktur çünkü trafik ışıklarında hangi rengin nerede olduğu her zaman aynıdır. Renk körü olanlar herkes gibi çizgi filmlerin ve renkli kalemlerin tadını çıkarabilir.