Vücudunuz çalışırken, kulaklarınız fazla dikkat çekmez. Dişleriniz gibi fırçalanmaya yada tırnaklarınız gibi
kesilmeye ihtiyacı yoktur. Kulaklarınızın bütün ihtiyacı düzenli olarak yıkanmaktır. Duşta yada banyoda vücudunuzu köpükler içinde dinlendirirken, kulaklarınızı sabun ve suyla yıkayabilirsiniz.
Kulak kiri ve nasıl temizlenmesi gerektiği konusunu merak edebilirsiniz. Gerçekten de kulak kiri tiksindirici gelmekle birlikte bir amaca hizmet eder. Kulak kanalınız, kulak kirini kulağınızı korumak için yapar. Bu oluştuktan sonra yavaşça kulağınızın girişine doğru yol alır.Yıkadığınızda ortadan kalkar yada dışarı akar.
Eğer isterseniz, kulağınızın girişini yıkama beziyle yavaşça temizleyebilirsiniz. Kulağınıza temizlemek amacıyla küçük şeyler sokmanız sakıncalıdır. Bunları kulağınıza sokarken zarar görmesine yol açabilirsiniz. Temizleme çubukları sokmak da iyi bir fikir olmayabilir. Kulak kirini sıkışıp kalabileceği yerlere itebilirsiniz. Temizleme çubuğuyla kulak kanalını zedelerseniz bu kulak iltihabına neden olabilir. Kulağınıza kesinlikle sivri uçlu şeyler sokmayın, çünkü bu kanamaya ve ciddi hasara yol açabilir. Eğer kulağınızın çok fazla kirlendiğini düşünüyorsanız, nasıl temizleneceği konusunda anne yada babanıza danışın.
DELİK KULAKLARIN BAKIMI
Delik kulaklar hoş görünebilir fakat çirkinleşmemesi için onlara iyi bakmalısınız. Kulaklarınızı ilk deldirdiğinizde, iyileşene kadar küpeleri çıkartmayın. Eğer çıkartırsanız
delikler kapanacaktır. Aynı zamanda yeni delinmiş kulaklarınızı enfeksiyondan korumalısınız. Kulaklarınıza dokunmadan önce elinizi yıkamalısınız.Koruyucu alkol kullanmak ta mikropları uzak tutabilir.Bir yetişkinin yardımıyla bir temizleme çubuğunu alkole batırabilir ve küpeler kulağınızdayken deliklerin etrafını her iki taraftan alkolleyebilirsiniz. Ve küpeleri birkaç defa çevirerek, alkolün her tarafa yayılmasını sağlayabilirsiniz.
Eğer kulaklarınızdan birinin enfekte olduğunu düşünüyorsanız, annenize yada babanıza söyleyin. Enfekte olmuş bir kulak memesi şişebilir, kırmızı, sıcak ve acı verici olabilir ve cerahat denilen bir sıvı akabilir. Kendi kendine geçmesini beklemeyin çünkü enfeksiyon yayılabilir ve sizi hasta edebilir.
YÜZÜCÜLER İÇİN TAVSİYELER
Bazen, yüzmek, yüzücü kulağı denilen bir olaya neden olur. Dış kulağınız enfekte olduğunda şişkinliğe ve acıya
neden olur. Bu kulak kanalınıza su kaçtığında gerçekleşir. Cildi tahriş eder ve bakterilerin cilde akın etmesine yol açarak enfeksiyona neden olur. Yüzücü kulağı olduğunu düşünüyorsanız, babanızın yada annenizin doktor çağırması gerekir. Özel kulak damlaları bundan kurtulmanıza yardımcı olabilir.
Yüzücü kulağı olmaktan kurtulmak için yüzdükten sonra kulaklarını kurulamalı ve başınızı her iki yana sallayarak fazla suyun dışarı çıkmasını sağlamalısınız. Tekrar, ailenizin yardımıyla birkaç damla alkol ile kurulayabilir ve nemini alabilirsiniz.
Şimdi kulaklarınızı suda nasıl mutlu edeceğinizi öğrendiniz, peki ya sıcak havada… Güneş yakarken bir şapka giymeyi yada güneş koruyucusuyla kulakları ovalamayı unutmazsanız kulaklarınız kızarmaz. Soğuk havada bir şapkayla yada kulak bandıyla onları koruyabilirsiniz. Çünkü dışarısı soğuduğunda kulaklarınızı soğuk ısırması kolaylaşır. Brrrrrrrrrr
|