Eğer parmağınızı sıcak bir ocağa değdirirseniz, canınızı yakacağını bilirsiniz. Eğer önceden acının çok kötü birşey
olmadığına yeterince kendinizi inandırırsanız, çok fazla acı çekmeyebilirsiniz.
Yeni bir çalışmaya göre,şiddetli acıya tepki veren beyin aynı zamanda acının önceden geleceğini sezerek ona göre tepki vermektedir.
Wake Forest üniversitesinden araştırmacılar, yaşları 24 ile 46 arasında 10 gönüllü ile çalıştılar. Her gönüllü 20 saniye ara ile sağ bacaklarının ısısını düşürecek atış yapan aygıtalara bağlandı. Isının üç farklı derecesi vardı, bunlar ılımlı, orta yada bacakta acıya yol açacak düzeydeydi ancak yakma yada zarar verecek boyutta değildi.
Eğitim sırasında gönüllüler bir atışın yoğunluğu ile ısı ve ses arasındaki zamanın uzunluğunu birleştirmeyi öğrendiler. A-7 saniye ara ısının ılımlı olacağını ifade ediyordu.A-15 saniye ara ısının orta derecede acı vereceği anlamına geliyordu.A-30 saniye arkadan gelen acının güçlü olacağı anlamına gelmekteydi. Bir yada 2 gün sonra gerçek deney başladı.Beyindeki kan akışını ölçen bir alete bağlıyken, gönüllere 30’ar tane ısı atışlı denemeye yapıldı.
Araştırmacılar, gönüllüler yüksek acı beklediklerinde beyindeki öğrenme, hafıza, duygu ve dokunma duyularında karmaşıklığın daha fazla olduğunu olduğunu gördüler. Bu durum gönüllüler acı hissettiklerinde çoğunlukla benzer alanlarda aktif hale geliyordu.
İlginç olan, gönüllüler az yada orta derecede acı bekleyip, güçlü acı hissettiklerinde % 28 yüksek acı bekleyip gerçekten hissettiklerine oranla daha fazla acı duyduklarını bildirdiler. Diğer yandan, gönüller çok fazla acı beklediklerinde gerçekten çok fazla acı duymuyorlardı.
Bu yeni çalışma acı da fiziksel ve psikolojik unsurların her ikisinin de olduğunu göstermektedir. Beyinde ve zeka da acının nasıl işlevi olduğunu anlamak, bilim adamlarına acının tıbbi zararlarıyla mücadele etmede doktorlara yol gösterebilir. Ve sizin tekrarlanan aşılarınız acısız olabilir.
|