Futbol maçı yaparlarken, sıkılıp topu eline alıp koşmaya başlayan bir İngiliz Sporcuya, diğer oyuncular neşe içinde katılınca yeni bir spor doğmuş ve adına Rugby denmiştir. Amerika Birleşik Devletlerinde çok sevilen bu oyun 1880’ ler de Yale Üniversitesinde okuyan Walter Camp adlı sporcunun çabalarıyla yeni kurallarına kavuşmuştur. Amerikan üniversitelerinin çoğunun katılımıyla bir lig oluşturulmuş, üniversitelerden mezun olan gençler sayesinde spor profesyonelleşmiş, ve NFL (Ulusal Futbol Ligi ) kurulmuştur. Amerikalıların baseball ile birlikte en çok sevdikleri , izledikleri spor dalıdır. Amerikalılar Soccer adını verdikleri, futbolu az skorlu ve heyecansız bulmakta , Amerikan Futbolunu büyük heyecanla takip etmektedirler. Türkiye’ de 1992 yılında İstanbul Boğaziçi Üniversitesinde okuyan öğrenciler, kendi aralarında Amerikan Futbolu Takımı kurdular.
Ankara Hacettepe Üniversitesi de takım kurunca 1993 yılında özel maçlar yapmaya başladılar. Bu sayede bir çok üniversitemize sıçrayan bu spor şu an,Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Anadolu üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Kara Harp Okulu, Bilkent Üniversitesi takımları arasında oluşan özel bir ligde oynanmaktadır.
Sahanın her iki tarafında 10’ ar metrelik gol bölgeleri vardır. 50 den 10 doğru sıralanan eninde çizgilerde gol bölgesine kaç metre kaldığını göstermektedir. Bu bölgelere ' zone’ adı verilir. Sahanın sonundaki çizgiler üzerinde Y şeklinde kaleler bulunur. Maçlar 15’er dakikalık 4 devre üzerinden toplam 60 dakika süre ile oynanır. İlk 2 devre sonunda 15 dakikalık mola verilir. Mesafeler amerikan ölçü sistemi ile ölçülmekte ve yard olarak kullanılmaktadır (10 yard, 30 yard gibi ) İlk 15 dakika sonunda, hücüm eden takımın topu hangi yardda kalmış ise, bir sonraki devrede sahalar değişir ve top kalan yarddan oyuna sokulur. 4 çeyrekten oluşan ve 2 devre olarak oynan bu oyunda, her devre için takımların mola kullanma hakları 3 tür ve süresi 1 dakikadır. Bir takımın maç kadrosu 45 kişidir. Maç içinde sahada Oynayan sporcuların sayısı 11 dir. Bu kadar çok sayıda Sporcudan oluşan takımların, kendi aralarında görev dağılımları vardır. Kendi içlerinde Hücum Takımı, Savunma Takımı ve Özel Takım olarak 3 takıma ayrılmışlardır.
Hücum takımı, takım topa sahip olduğunda oyuna girer. Oyun kurucularına‘ Quarter Back’ denir. Yapılacak oyunu bu oyuncu belirler ve top genellikle ilk bu oyuncuya gelir. Soğukkanlı, akıllı, çevik ve güçlü sahayı çok iyi görebilen ve iyi pas atabilen sporcular bu görevi alırlar. Topu oyun kurucuya veren oyuncuya ‘ Center’, Merkez oyuncu denir. Genellikle100 kilo üzerinde güçlü reflekslere sahip oyunculardan oluşurlar. Merkez oyuncunun iki yanında koruyucu yani ‘ Guard’ adı verilen iki oyuncu bulunur, bunların görevi arkalarında bulunan ve hücum edecek oyuncuları korumaktır. Cüsseli, güçlü, ağır oyunculardır. ’Guard’ ların iki yanında ‘ Tackle’ adı verilen oyuncular yer alır. Bunlarda oyun kurucu ve hücumcuları savunmadan korurlar, iri ama hızlıdırlar. Topla savunma oyucularını yarmak, sayı yapmak işi ‘ Running Back’ adı verilen Oyuncunun görevidir. Bu oyuncuda, pas, güç, hız gibi bir çok özellik bulunur. ‘Wide Receiver’ adı verilen oyuncular savunmanın arkasına kaçarak pas almaya çalışırlar, hızlı ve çevik olmaları gerekir.’ Tight end ’ oyuncuları koruyan pas alıp koşabilen hızlı oyunculardır. Top rakibe geçtiğinde, rakibi yere düşürmek, mesafe kaydetmelerini engellemek,Sayı kazanmamalarını sağlamak için savunmacılar oyuna girerler. Karşı takım Oyuncularının her birini engellemek için görev almaktadırlar. ’ Defensive guard ’ lar,topun oyun kurucuya geçtiğinde, oyunu kuramamasına, ’ line Backer ’ adı verilen Oyuncular, koşucuların ve oyun kurucunun oynayamamasına, Corner Back Adı alanlar, pas yapılmamasına, Safety adı verilen oyuncularda, savunma oyuncuları kaçırdığında onları durdurmaya çalışırlar. Özel takım ,topa ayakla istediği mesafeye atma özelliğine sahip ‘ kicker’ ve yine güçlü bacaklara sahip ‘punter’ adı verilen oyunculardan oluşur.
Oyun para atışı ile başlar. Kaybeden takım 35. yarddan topu ayakla rakip sahaya gönderir. Topa sahip olan takımın topun bulunduğu yerden en az on yard ileri götürmesi gerekmektedir. Bunu başarabilirse tekrar on yard için 4 hakkı oluşur. Amaç en sondaki çizgiyi geçmek ve ‘ touch down’ yapmaktır. Diyelim bir takım 3 hakkında da başarılı olamadı ve 10 yard ilerleyemedi. Kalan mesafeye bakılır ve hücumun nasıl kullanılacağına karar verilir.Son çizgiye yakınlarsa,yeni bir oyun yapabilirler, uzaklarsa ‘ kicker’ topu kale içinden geçirebilecek mesafedeyse, atış yapabilir sayı kazanabilirler.Yada ‘Punter’ oyuna alınıp topun rakip sahada en uzaktan başlaması için, topu rakip alana atabilirler.
‘Touch Down’ yapmak 6 puan, Touch Down yapan takıma verilen hak sonucunda kaleye atış yapmak bir puan,kaleye atış yapmak yerine yine touch down yapmak 2 puan, Ayakla Field Goal adı verilen vuruşla topu kaleden geçirmek 3 puan, bir oyuncunun topla son zone üzerinde düşürülmesi 2 puan kazandırır. İzlendikçe, kuralları anladıkça oyunun izlenmesi zevkli hale gelmektedir. Bazı televizyon kanallarında bu maçlara yer verilmektedir. Mutlaka İzleyin....
|